Bir Yazmanın Süsleniş Hikâyesi: Londra’da Tezhip Atölyesi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü düzenlediği Ebru Atölyesinin hemen ardından 23-27 Ekim tarihleri arasında Ayesha Gamiet eğitmenliğinde Tezhip Atölyesi gerçekleştirdi. Program, beş gün boyunca yoğun bir içerikle tamamlandı.

Tezhip sanatının tarihsel ve teorik bilgilerinin verildiği ilk gün geometrik motifler üzerine çalışıldı. İkinci gün kâğıt üzerine yumuşak kalem ile yapraklı ve çiçekli şekillerin uygulaması yapıldı. Geleneksel tezhip boyama sanatlarından klasik ve halkarın kullanımının gösterilmesinin ardından, bu teknikler çiçek deseni üzerinde uygulandı. Programın üçüncü gününde pigment kâğıdının yapımı ve pigment kağıdı kullanılarak tezhibin suluboya kâğıdına aktarımı öğretildi. Siyah guaj boya ve ince fırça ile şekillerin taslağının çizimi dördüncü gün öğretilenler arasındaydı. Katılımcılar son gün süslenmiş sayfaya çeşitli ayrıntılar ekleyerek yazma sayfasını düzenleyip temizlediler ve böylece bir yazma sayfasının tezhip sanatının incelikleriyle düzenleme ve süsleme işlemini tamamlamış oldular.

Tezhip sanatına giriş mahiyetinde gerçekleşen program sonrası öğrenciler eğlendiklerini ve sanatın sabır isteyen uzun süreli çalışmalar gerektirdiğini dile getirdiler. Son gün Londra Yunus Emre Ensitüsü Müdürü Mehmet Karakuş öğrencilere katılım belgelerini verirken 2018’de tezhip, minyatür, ebru ve hat sanatı kurslarının düzenleneceği müjdesini verdi.