Londra’da Genç Akademisyenler Seminerleri Serisi’nin Üçüncüsü Gerçekleşti

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2017 yılı içinde başlatılan Genç Akademisyenler Seminerleri Serisi’nin üçüncüsü 4 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Serinin bu etkinliğinde İstanbul Üniversitesi’nde tarih dersleri veren Yakoob Ahmed “1908 Anayasal Devriminde Osmanlı Ulemasının Rolü” başlıklı bir sunum yaptı. İstanbul Şehir Üniversitesinde doktora sonrası araştırmalarını yürüten Ahmed, konuşmasında II. Meşrutiyet İlanı’nın benzerlik olmamasına rağmen 1876 anayasasının devamı/yenilenmesi gibi gösterildiğini, Osmanlı anayasacılık söylemlerinde genellikle batılı-laik değerler üzerine vurgu yapıldığı ve beyannamelerdeki İslamî değerlere çok az değinildiğini belirtti. Söyleşide, Osmanlı anayasacılık söylemlerinin 1908 anayasal devrimini laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna imkân veren ‘doğal süreç’ olarak görüldüğü oysa gerçeğin böyle olmadığı, Osmanlı ulemasının 1908 anayasal devriminde ve devrimci gelişmelerde hükümetin yanında yer alması detaylarıyla anlatıldı.

Soru cevap kısmından sonra Yakoob Ahmed’e Londra Yunus Emre Enstitüsünde kısa süre önce tanıtımı yapılan ve Şehzade Osman Selahaddin Osmanoğlu tarafından kaleme alınan “Ali Vâsib Efendi: Bir Şahzadenin Hâtırâtı” isimli kitap hediye edildi.