Semih Kaplanoğlu Londra Yunus Emre Enstitüsünde

Yazıcı-dostu sürüm

“Bal” filmi ile 60. Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı En İyi Film” ödülüne layık görülen usta yönetmen Semih Kaplanoğlu, Londra Yunus Emre Enstitüsünde sinemaseverlerle bir araya geldi. 13 Ekim Cuma günü gerçekleşen söyleşide yönetmen, aralarında İngiliz sinema eleştirmenlerinin de olduğu katılımcıların sorularını yanıtladı.

Ünlü yönetmenin son filmi ‘Buğday’ İngiliz Film Enstitüsü’nün (BFI) düzenlediği Londra Film Festivali’nde 2 defa gösterildi. Biletleri günler öncesinden tükenen filmin geri dönüşlerinden oldukça hoşnut olan Kaplanoğlu, filmin İngiltere’de dağıtımının 2018 yılında yapılacağı müjdesini de verdi. 

Söyleşi boyunca Kaplanoğlu, sinemaya başladığı ilk zamanlardan, yerli yabancı etkilendiği yönetmenlerden, Yusuf üçlemesi olarak adlandırılan ‘Yumurta’, ‘Süt’ ve ‘Bal’ filmlerine kadar bir çok konuda sorulara cevap verdi. Yaklaşık iki saat süren söyleşide ‘Buğday’ filmine dair bilgiler aktaran usta yönetmen, filmin hazırlık aşamasının 7 yıl sürdüğünü, bunun yaklaşık iki yılının dünyanın çeşitli yerlerini gezmekle geçtiğini ve son bir buçuk yıl boyunca da çekimlerin sürdüğünü dile getirdi. Kaplanoğlu, Giles Nuttgens ve Jean-Marc Barr ile çalışmaktan duyduğu memnuniyetini de ayrıca belirtti.

Yönetmen çocukluk yıllarından fotoğraf merakına, şiire olan ilgisinden kendi iç dünyasındaki yolculuğuna kadar hayatına dair pek çok anekdot paylaştı.