Yunus Emre Enstitüsü, Londra'da Tarık Tufan ve Patricia Billings'i ağırladı

Yazıcı-dostu sürüm

Her yıl düzenlenen ve dünyanın önemli yayıncıları ve yazarlarını ağırlayan uluslararası Londra Kitap Fuarı vesilesiyle Yunus Emre Enstitüsü Londra Türk Kültür Merkezi özel bir program hazırladı. 14-16 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen fuar süresince Enstitünün davetiyle Londra’ya gelen editör ve yayıncı Patricia Billings ile yazar ve senarist Tarık Tufan’ın katılımıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Londra Kitap Fuarına evsahipliği yapan Olympia London’da, Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde ve Londra Üniversitesi SOAS (School of Oriental Sciences)’da gerçekleştirilen söyleşilere ek olarak senaristleri arasında Tarık Tufan’ın da bulunduğu Uzak İhtimal sinema filminin gösterimi yapıldı.

Billings: “Türkiye’nin ve Türk yazarların daha fazla tercüme edilmesi, tanınması gerekiyor.”
14 Nisan 2015 tarihinde başlayan ve bu yıl Meksika’nın odak ülke olarak katıldığı fuarda Türkiye Ulusal standının açılışı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu tarafından yapıldı. Hamdi Turşucu’nun açış konuşmasının ardından editör ve yayıncı Patricia Billings “Türk Edebiyatından Çeviriler: Güncel Gelişmeler, Gelecek Öngörüleri ve Global Trendler” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Billings konuşmasında, Türk Edebiyatından çeviriler ve Türkiye tarafından verilen çeviri desteklerinin yayıncılık sektöründeki etkilerinden bahsetti. Türk Edebiyatı eserlerinin dünya dillerine tercüme edilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının TEDA projesinin önemine değinen Billings, açılan yolun yayıncıların ve yazarların destekleriyle, yapılacak yatırımların ve tanıtım çalışmalarının arttırılmasıyla daha da geliştirilmesi, Türk Edebiyatının hem şiir hem düz yazı alanında verdiği kıymetli eserlerin dünyaya tanıtılması gerektiğini ifade etti. Türk Edebiyatında dünya çapında tanınan çok sınırlı sayıda isim olmasının üzücü olduğunu ifade eden Billings, Cunda Tercüme Atölyesinin hem Türkçe-İngilizce tercüme imkânlarının geliştirilmesi, hem de tercüme edilen eserlerin çeşitliliğinin artması açısından önemli bir tecrübe olduğunu belirtti.
Milet Yayınları ve Londra Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen söyleşilerin ikincisi, 16 Nisan 2015 Perşembe günü University of London – SOAS’da Turkish Studies bölümünün ev sahipliğinde yapıldı. Buradaki konuşmasında Billings dil, edebiyat ve tercüme alanında çalışmalar yapan akademisyen ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu dinleyicilere çeviri desteklerinin yayıncılık sektöründeki etkilerinden bahsederek konunun akademik alandaki yansımaları üzerinde durdu. Turkish Studies Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Yorgo Dedes ve Dr. Bengi Su Rona’nın Türk Edebiyatı tercümelerinden örnekler sunduğu program soru cevap bölümüyle son buldu.

Tarık Tufan Londra’da

Yazar ve senarist Tarık Tufan ilk olarak Yunus Emre Enstitüsü Londra Türk Kültür Merkezi tarafından her ay düzenlenen Türk filmi akşamlarının 14 Nisan 2015 Salı günü yapılan Nisan ayı gösterimine konuk olarak katıldı. Senaryosunu Bektaş Topaloğlu ve Görkem Yeltan ile birlikte yazdığı “Uzak İhtimal” filmini Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde konuklarla birlikte izleyen Tufan, filmin sonunda katılımcılar tarafından sorulan soruları cevaplayarak filmin çekim hatıralarından bahsetti.

Londra Kitap Fuarı kapsamında hazırlanan programda Tarık Tufan’ın katılımıyla 15 Nisan 2015 Çarşamba günü Yunus Emre Enstitüsü Londra Türk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ikinci etkinlik ise “Anlatmak için Yaşamak” başlıklı söyleşi programıydı.

Bu etkinlikte Tarık Tufan edebiyatın yazar, düşünür ve sanatçının en önemli yaşamsal unsurlarından biri hâline nasıl geldiğinden ve yazarın hayata dair olanı kelimelerle diğerlerine aktarma konusundaki sorumluluğundan bahsetti.

Tufan, tarih, sosyoloji gibi sosyal bilimler alanlarında galip söylemin etkisiyle ve bu sınırlar içinde bir şeyler yazılabilirken sanat ve edebiyatın bu anlamda tuhaf bir özgürlük alanı açtığından söz etti. Tufan, yazarın edebiyatla böyle bir ilişki kurması hâlinde bir süre sonra anlatmak için yaşamaya başlamasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Dinleyiciler arasında Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ile Tufan’ın Londra’daki okurları ve edebiyatseverlerin yer aldığı söyleşi, soru cevap bölümüyle son buldu.