Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu’dan Yemek Hikâyeleri

Yazıcı-dostu sürüm

Faaliyet Adı: Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu’dan Yemek Hikâyeleri

Yer: Laz @ Camden Restaurant  (22 Ekim)/ Kings College  (23 Ekim)

Ülke / Şehir: İngiltere / Londra

Tarih: 22-23 Ekim 2019

Saat: 19.30-22.30

Faaliyet hakkında kısa bilgi: 2019 "Göbeklitepe Yılı" etkinlikleri kapsamında Yunus Emre Enstitüsünün Türk mutfağını dünya kamuoyuna tanıtmak ve Türk mutfağının kültürel ve tarihsel sürecini mutfak profesyonelleri ile birlikte masaya yatırmak için gerçekleştirdiği “Türk Mutfağı” etkinliğinin beşinci durağı İngiltere olacak.

Bu vesileyle, Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk Mutfağının tanıtımı etkinlikleri kapsamında “Bir Tutam Anadolu” (A Pinch of Anatolia) isimli yeni bir projesi ile ilgililer Anadolu’nun 12 bin yıllık yemek tarihinde enfes bir yolculuğa çıkacak. Bu yolculukta şefler ve projelerle birlikte kökü eskiye dayanan Anadolu mutfağı ile ilgili yemekler, aydınlatıcı konuşmalar, atölye çalışmaları ve yayınlar meraklıların beğenisine sunulacak.

“Bir Tutam Anadolu” projesinin ana hedefi ise Anadolu mutfağının mirasını oluşturan derin ve zengin kültürünü tanıtmaktır. Proje ile birlikte yöresel malzemeler ile yemekler, yemek alışkanlıkları ve tarım ürünleri keşfedilerek tarih boyunca muhafaza edilen yemek sanatı öğretilecektir.

Bu kapsamda, “Bir Tutam Anadolu” projesinin ilk etkinliği Türk Mutfağı Araştırmacısı ve Şef Ömür Akkor’un katılımıyla 22-23 Ekim 2019 tarihlerinde Londra’da gerçekleştiriliyor.

22 Ekim’de gerçekleştirilecek ilk günkü programda Türk mutfağına ilgi duyan şefler, yemek bloggerları ve gastronomi yazarları bir araya gelecek. Londra’da Laz@Camden isimli mekanda yapılacak etkinlikte muhteşem Türk lezzetlerinden olan Keşkek, iza buğdayından yapılan ekmek, bal ve zeytinyağı ile birlikte Hitit yemeği olan Hapena, Ali Nazik, Humus, Cennet Çamuru ve Helva-i Hâkani Şef Ömür Akkor tarafından hazırlanacak ve katılımcılara ikram edilecek.  

Etkinliğin ikinci günü olan 23 Eylül’de İngiltere’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Kings College’da Şef Ömür Akkor’un “Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu’dan Yemek Hikayeleri” başlıklı konuşmasında Hititlerden günümüze kadar Anadolu’da yemeğin değişiminin öyküsü anlatılacaktır. Ayrıca insanlık tarihinin bilinen en eski yeri olan Anadolu’nun mutfak gelenek ve göreneklerinden de bahsedilecektir. Etkinlik dili Türkçe olmakla birlikte İngilizceye simultane tercüme yapılacaktır.