HALAS’ın 100 Yıllık Hikayesi Londra Yunus Emre Enstitüsünde Sergileniyor

Yazıcı-dostu sürüm

Osmanlı Devleti’nin İstanbul’da yolcu gemisi olarak kullanılmak üzere 1914 yılında İngiltere’ye sipariş ettiği geminin hikâyesini konu alan serginin açılışı, 9 Kasım 2016 tarihinde Londra Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirildi.

Açılışa Enstitü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, T.C. Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Sercan Evcim, yapımcı ve yönetmen John Lawton ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergide John Lawton’un hazırladığı ve geminin geçmişten günümüze kadar olan hikâyesini anlatan kısa bir belgeselin gösterimi yapıldı. Söz konusu belgeselde Reşid Paşa ismi altında İngiltere tarafından yapımı tamamlanan ve Osmanlı Devleti’ne verilmek üzere hazır beklerken patlak veren savaş sonrası yine İngiltere tarafından el konularak önce Waterwitch, sonrasında ise Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nı kazanmasından sonra Türkiye’ye verilmesi ve Halas ismini alan geminin serüveni anlatıldı.

Belgesel gösteriminin ve Çanakkale Savaşı’na ait resimlerin yer aldığı sergi, Londra Yunus Emre Enstitüsünün 10 Maple Street, W1T 5HA adresindeki binasında 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.