Londra’da Turgut Cansever’in Çalışmaları Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsünde başlatılan “Kent ve Medeniyet Seminerleri Serisi”nin ilki 23 Mart Perşembe günü gerçekleşti.

İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Faruk Yaslıçimen, dünyaca ünlü Türk mimar Turgut Cansever’in çalışmalarını Londra’daki akademisyenlere ve mimarîyle ilgilenen davetlilere anlattı. Yaslıçimen, konuşmasında dünyada Aga Han Mimarlık Ödülü’nü üç kez alan tek mimar olan Turgut Cansever’in entelektüel birikimini ve mimarî tasarımlarındaki yansımalarından örnekler vererek aktardı.

Cansever’in eserlerinde geleneksel mimarî prensiplerle ahlaki değerleri ve düşünceleri birleştiren bir yaklaşım olduğunu belirten Yaslıçimen, bu sebeple Cansever’in en dikkat çeken özelliklerinden birinin mimariyi tek başına sanat ya da estetik değil, doğrudan ahlak alanına dâhil etmeyi önermesi olduğunun altını çizdi.

Yaslıçimen son olarak Turgut Cansever’in iç içe geçmiş haldeki mimarî ve entelektüel mirasının günümüz Türkiye’sinde yaşanan sosyal ve siyasal gelişmeler ışığında, mimarî, kentsel dönüşüm ve şehir planlarına ilişkin tartışmalarda giderek daha fazla dikkate alınacağı öngörüsünde bulunularak konuşmasını tamamlandı.

Etkinlik soru-cevap kısmıyla son buldu.