Netflix’de Türk Dizileri Üzerine Söyleşi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Kültür Sanat Konuşmaları Serisi kapsamında King's College Üniversitesinde Kültür, Medya ve Yaratıcı Endüstriler Bölümü doktora öğrencisi Orçun Can ile “Netflix’de Türk Dizileri Üzerine Söyleşi” başlıklı etkinlik düzenlendi.

Goldsmith Üniversitesinde uluslararası kültürel ilişkiler alanında öğretim üyesi Carla Figueira’nın moderatörlüğünde yapılan söyleşide son yıllarda Türk dizilerine artan ilgi ve Türk televizyon sektörünün ABD’den sonra en büyük ikinci pazara sahip olması ile birlikte Netflix platformunun Türk dizilerine ilgi gösterdiği ve ilk orijinal üretimini talep ettiği ifade edilmiştir.

Netflix platformunun dünyadaki etkisinin anlatımıyla başlanan söyleşide benzer platform olan Apple TV, Disney World ve Amazon Prime ile karşılaştırması yapıldı. Apple TV’nin kendine özel bir hedef kitlesi olduğu, Disney World’un sadece kendi üretimlerini yayımladığı, Amazon Prime’ın ise bu iki platforma kıyasla daha geniş bir perspektif sunduğu; ancak Netflix'in birçok dilde altyazı imkanı sunması ve yerel değerleri uluslararası platforma taşıması nedeniyle diğer platformlardan daha ileri bir seviyede olduğu ve daha çok kişiye ulaşabildiği anlatıldı.

Türk dizileri üzerine yapılan değerlendirmede ise küreselleşmenin etkisiyle son dönemde ülkelerin dizi sektörleri arasında ciddi rekabet olduğu ortamda Türk dizilerinin kendine özgü bir stili olduğunu ve önemli bir etki alanına ulaştığını ifade etti.

Can, Türk dizilerinin içeriğinden bahsederken Amerikan yapımı dizilerin aksine Türk dizilerinde geniş aile hikayelerinin anlatıldığı ancak toplumun her kesimini yansıtmadığını, mekan olarak genelde İstanbul’un belirli yerlerinin çekimlerde kullanıldığını dile getirdi.

Söyleşide ayrıca Orçun Can, Türk dizilerinin yumuşak güce katkısı üzerine de değerlendirmelerde bulundu, özellikle turizme olan önemli katkılarından bahsetti.

Etkinliğin soru cevap bölümünde bazı Orta Doğu ülkelerinde Türk dizilerine uygulanan ambargoların Türk dizi sektörünü nasıl etkilediği üzerine gelen soruya, globalleşme sürecinde söz konusu amborgaların pek etkisinin olmayacağını aksine yasağın ilgiyi artıracağı şeklinde cevap verdi. Bunların aksine Covid-19 sürecinin Türkiye de dahil olmak üzere dizi sektörünü olumsuz etkilediğini dinleyicilerle paylaştı.

Etkinlik videosunu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=9oLiDHoNzwc 

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nezih Erdoğan...