“Şaman Seslerinden Hip Hop’a Türk Sesleri” Kitabı Londra’da Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen etkinlikle, Prof. Razia Sultanova ve Dr. Megan Rancier’in yayına hazırladığı “Şaman Seslerinden Hip Hop’a Türk Sesleri” isimli kitabın tanıtımı yapıldı. SOAS Müzikoloji Serisi altında çıkan kitabın tanıtım etkinliğine Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dusen Kasseinov ve Kazakistan’ın Birleşik Krallık Büyükelçisi Erlan İdrissov’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katıldı.

Programda konuşan Kazakistan'ın Londra Büyükelçisi Erlan İdrissov, uzun yıllar duvar arkasında kalan Orta Asya bölge kültürünün son 20 yıldır daha bilinir ve görünür hale geldiğini belirterek kitabın ortaya çıkmasından ve bunun kutlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dusen Kasseinov, 1993 yılında kurulan TÜRKSOY’un Türk Dünyası ve Türk kültür sanatının yaşatılması yönünde yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Bu kitabın da üye ülkelerle yapılan ortak çalışmanın bir ürünü olduğunu belirten Kaseinov, yaptıkları çalışmaların kardeşlik bağlarını güçlendirdiğini belirtti.

Kitabın editörlerinden Prof. Razia Sultanova ise dünyanın farklı ülke ve bölgelerinde, Türk müziği alanında çalışmalar yürüten 11 uzmanın katkılarıyla ortaya çıkan kitabın 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade etti. Dr. Megan Rancier’in eserin ortaya çıkışında büyük emeği olduğunu söyleyen Prof. Sultanova, çalışmayı TÜKSOY ve Kazakistan Büyükelçiliğinin destekleriyle tamamlayabildiklerini belirterek etkinliğe ev sahipliği yapan Londra Yunus Emre Enstitüsü ekibine teşekkürlerini sunarak sözlerini tamamladı.

Daha sonra da SOAS Müzikoloji Editörü Prof Keith Howard,  Prof John Rink (Cambridge Üniversitesi, Prof John Baily (Goldsmiths College), Prof Tina Ramnarine(Royal Holloway Üniversitesi) ve Prof. Sergei Abashin etkinlikte söz alarak kitap hakkında görüşlerini paylaştılar.

Program Sardor Mirzahodjaev, Rasim Faiziev, Erlan Ryskaly ve Rahima Mahmut’un icra ettiği müzik dinletisiyle son buldu.