Sanatçılarla Söyleşiler: Soraya Syed

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesi’nin organize ettiği, Türkiye'nin geleneksel sanatlarının önemli çağdaş sanatçılar tarafından anlatılacağı “Sanatçılarla Söyleşiler” programlarının ikinci konuğu klasik eğitimli bir hattat, sanatçı ve film yapımcısı olan Soraya Syed oldu.

Zeynep İkbal’in moderatörlüğünde yürütülen programda, Soraya Syed; Leighton House Müzesi ile yürüttüğü projesini, hat sanatındaki yolculuğunu, İstanbul’daki klasik hat eğitim sürecini ve mevcut yürüttüğü projelerini dinleyicilerle paylaştı.  

Soraya Syed 2013 yılında Leighton House Müzesi ile kareograf Salah El Bragy ve besteci Nitin Sawhney ile birlikte gerçekleştirdiği  “Hurriyah” isimli projesinin detaylarını görselleri ile birlikte anlattı.  

Central Saint Martins Sanat ve Tasarım Koleji'nde eğitim alan Syed, Mısır’da geçirdiği yıllarda geleneksel hat sanatını keşfettiğini ve 2000 yılında eğitim almak için İstanbul’a gittiğini dile getirdi. Hattat Hasan Çelebi ve Hattat Efdalüddin Kılıç tarafından imzalanan icazetnamesi ile Türkiye’de icazet alan ilk İngiliz sanatçı olan Syed, öğrencilerinin hat sanatını öğrenmekle birlikte, sanatın kültürüne de hakim olmaları için İstanbul’a gönderdiğini söyledi.

Syed, animasyon, dans ve 3D holografik deneylere kadar çeşitli medya araçlarıyla geleneksel İslam hat sanatının sınırlarını zorladığını anlattı. Google, British Museum ve Royal Shakespeare Company ile olan projelerinden de bahsetti.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü bu yıl altıncısı düzenlenen  30 Eylül - 10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen...

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesinin birlikte organize ettiği “Sanatçılarla Söyleşiler” programının...

 

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesi’nin organize ettiği, Türkiye'nin geleneksel sanatlarının...