Londra’da Osmanlı Hat Sanatı Üzerine Söyleşi

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü 11 Mart 2016 tarihinde ‘’The Pen and the Letter’’ isimli Geleneksel Osmanlı Hat Sanatı’nın incelikleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşiye çok sayıda öğrenci yetiştiren meşhur hattat Hasan Çelebi’den icazeti bulunan İspanyol hattat Nuria Garcia Masip ve İngiliz hattat Gulnaz Fatima Mahboob konuşmacı olarak katıldı.

Gulnaz Fatima Mahboob sülüs, nesih, muhakkak, talik, divani, rika yazı türlerinde hüsn-ü hat eserlerinden ilgi çekici örnekleri katılımcıların ilgisine sunarken, Nuria Garcia Masip ise hat sanatında en önemli unsurların başında oran ve ahengin geldiğini hatırlatarak elif, be, nun ve en sembolik harflerin başında gelen vav harfinin sülüs türünde nasıl yazıldığını ilgili oran ve ölçülerde bizzat uygularak göstermiş oldu. Son olarak herkes için pek ilginç ve düşündürücü olduğunu varsaydığı ‘Hiç’ kelimesini hüsn-ü hat ile yazarak ‘’Hiç aslında bir hiç değil, bu kelime öncelikle kişinin kendi egosunu arındırmasına işaret ediyor’’ diyen Masip, hat sanatının sembolik ifadelerle dolu dünyasına vurgu yaptı.

Sanatçılar aynı zamanda, hüsn-ü hat eserlerinde kullanılan malzemeler; mürekkep, kağıt ve kalem çeşitleri ile kalem açma, tutma ve kullanım tekniklerini canlı olarak  izleyenlerle paylaştı.

Söyleşiye farklı ilgi alanlarından davetliler katıldı.