Sanatçılarla Söyleşiler: Ayesha Gamiet

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesinin birlikte organize ettiği “Sanatçılarla Söyleşiler” programının 21 Temmuz’daki dördüncü etkinliğine tezhip sanatçısı Ayesha Gamiet konuk oldu. SE HTON HE 

 

Londra Üniversitesi Afrika ve Asya Sanat Tarihi ve Arkeolojisi lisans derecesine ve Geleneksel ve İslam Sanatları yüksek lisans derecesine sahip olan Gamiet, İslam sanatlarındaki yolculuğunun Granada’da Elhamra Sarayında başladığını dile getirdi. Bir vesileyle ziyaret ettiği sarayın mimarisine, desenlere ve mozaiklerin dokusuna hayran kaldığını ve bu sanatlarla yakından ilgilenmek istediğine karar verdiğini söyledi. Sanatları araştırırken Hattat Soraya Syed ile tanıştığını, sanatından etkilendiğini ve tavsiyesi ile Princess School of Traditional Art’a başladığını anlattı.

 

İslami geometri sanatı ve minyatür çalıştıktan sonra hocalarının da yönlendirmesi ile tezhip sanatını öğrenmek istediğini ve arkadaşlarının tavsiyesi ile geleneksel İslam sanatlarının merkezi olan İstanbul’a gitmeye karar verdiğinden bahsetti. Hattat ve Müzehhibe olan usta sanatçı Ayten Tiryaki’den ders almaya başladığını, tezhip ile birlikte sanat adabını öğrendiğini hocasının üslup ve tarzından çok etkilendiğinden de bahsetti. Eğitim süreci ile birlikte her köşesinde ayrı bir sanatın ve sanatçının yer aldığı İstanbul’da camileri, sarayları, türbeleri ziyaret ederek sanatta ayrı bir yolculuğa çıktığını paylaştı.

 

2014 yılında Cambridge Üniversitesi'nde eğitimde sanat, yaratıcılık ve kültür odaklı ikinci bir yüksek lisansını tamamlayan Gamiet, Tezhip sanatında çizgi öğrenmenin alfabe öğrenmek, motiflerin kelime oluşturmak gibi olduğunu, nihayetinde ise desenlerle oluşturulan kompozisyonun ise güzel bir şiire dönüştüğünü dile getirdi.

 

2018 yılında usta tezhip sanatçıları Ayten Tiryaki ve Çiçek Derman’dan Süleymaniye Kütüphanesinde düzenlenen törende icazetini aldığını, icazeti için çalıştığı Hilye-i Şerif'te kullandığı desenleri ve renkleri hazırladığı video ile dinleyicilere anlattı. İslam sanatının zengin dünyasındaki seyahatlerinin ve deneyimlerinin çalışmalarıma ilham verdiğini, bu sanatta öğrenmenin sonu olmadığını ve sabrın önemini vurguladı.

 

Gamiet ayrıca 2018 yılında Windsor Kalesi Kraliyet Kütüphanesi tarafından dört cilt şiir kitabı için hazırladığı ve birer nüshalarının Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Charles'a hediye edilen eserlerine sunumunda yer verdi. Bununla birlikte çocuk kitapları için hazırladığı tezhip ve minyatür çalışmalarından örnekleri de dinleyicilerle paylaştı.

 

Etkinlik, sanatçının İngiltere’de Princess School of Traditional Art, Cambridge Üniversitesi, Buckingham Sarayı ile Kahire, Cidde, Doha ve Abu Dabi'de düzenlemiş olduğu eğitim programları ile atölye çalışmalarından bahsi ile sona erdi.

 

Etkinliği izlemek için:

 

https://www.youtube.com/watch?v=sY2EU1jaWnk