Sanatçılarla Söyleşiler: Bilen Işıktaş

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesi'nin birlikte organize ettiği Sanatçılarla Söyleşiler programının beşinci konuğu ud sanatçısı Bilen Işıktaş oldu. 28 Temmuz’da besteci, araştırmacı ve ud sanatçısı Rachel Beckles Willson’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda Bilen Işıktaş ud ve klasik Türk müziğindeki yolculuğundan bahsetti.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teorisi ve Ses Eğitim Bölümünden mezun olan sanatçı eğitim hayatında hem kendini bir sanatçı olarak geliştirmeye hem de büyük ustaların mirasını keşfetmeye çalıştığını dile getirdi.

 

2016 yılında doktorasını Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e Geçiş Döneminde Modernleşme, Bireyleşme ve Faziletlilik İlişkisi: Şerif Muhiddin Targan adlı doktora tezi ile tamamlayan Işıktaş yurt içinde ve yurt dışında birçok sempozyumda yer aldığını, bilimsel çalışmalarının müzik sosyolojisi, modernleşmenin müziğe etkisi, Frankfurt Okulu ve Osmanlı/Türk müziğinin değişim süreçleri gibi konular üzerinde yoğunlaştığını dile getirdi.

 

Sanatsal çalışmalarından bahseden Işıktaş, Bekir Şahin Baloğlu ve Dr. Sami Dural ile 3Dem Ud Trio'yu kurduğunu ve “Geç” isimli albümünü çıkardığını, dünyanın birçok yerinde ud ile büyük sanatsal etkinliklere katıldığını; Belçika, İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya, Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Şili, Endonezya, Güney Kore ve Malezya gibi birçok konser verdiğinden bahsetti.

 

2009 yılında Arap Müzik Akademisi ve Beyrut'ta bulunan Kaslık Kutsal Ruh Üniversitesi (USEK) tarafından düzenlenen uluslararası ud yarışmasında dünya ikincisi olan Bilen Işıktaş, “Harflerin ve Seslerin Ruhundaki Seyyahlar: Mehmed Âkif Ersoy ve Şerif Muhiddin Targan” ve “Peygamber’in Dâhi Torunu: Şerif Muhiddin Targan, Modernleşme, Bireyselleşme, Virtüozite” isimli kitaplarından da bölümleri dinleyicilerle paylaştı.

 

Etkinlikte ayrıca, Türk müziği makamlarıyla ilgili bilgilerde veren Işıktaş çeşitli makamlardaki eserlerini canlı ud performansı ile dinletti.