Hollywood Sinemasının Yeşilçam Dönemi Yeniden Yapımı

Yazıcı-dostu sürüm

Londra Yunus Emre Enstitüsü Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Böm Başkanı Prof. Dr. Nezih Erdoğan moderatörlüğünde, Kings College Londonda film çalışmaları alanında uzman Dr. Iain Robert Smithi konuk etti. 4 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşen programda Smith, Hollywood filmlerinin Yeşilçama uyarlanan versiyonları hakkında konuştu. Yunus Emre Enstitüsünün Kültür ve Sanat Konuşmaları serisi kapsamında düzenlenen çevrim içi söyleşide "Star Trek" filminden esinlenmeler taşıyan "Turist Ömer Uzay Yolu'nda" ve "Exorcist" filminin uyarlaması  "Şeytan" gibi birçok film masaya yatırıldı.

 

Çevrim içi ortamda gerçekleştirilen, Hollywood sinemasının Yeşilçam dönemi yeniden yapımı" konulu söyleşide, büyük bütçeli filmlerin popülerliğinden yararlanan uyarlanmış filmler”i kasteden, İngilizce “remakesploitation” kavramı ele alındı. Smith sunumuna öncelikle küresel kültürün yayılmasıyla birlikte aslında dünyadaki birçok ülkede moda, mutfak kültürü ve sinema kültürünün Amerikan kültüründen etkilendiğini ve Hollywood sinemasının küresel bir etkisi olduğundan bahsetti. Hollywoodun 20. Yüzyıl boyunca dominant bir sinema akımı olduğunu ve böylelikle dünya genelindeki etkisinin de büyük olduğunu belirten Smith, bu nedenle Hollywood filmlerinin hem sahte kopyalarının hem de taklitlerinin tüm dünyada çoğaldığını söyledi.

 

Türk filmlerinden örnekler veren Dr. Smith, Star Trekten esinlenen Turist Ömer Uzay Yolunda ve Drakula gibi uyarlamaların Türk kültürü konseptleriyle tekrar yorumlandığını anlattı. 1970-1980 yıllarında Yeşilçam Dünyası’nda kendine önemli bir yer edinen bu filmlerin Hollywood filmlerine göre daha küçük bütçeyle çekildiğini dile getirdi. 

 

Smith, konuşma boyunca bu tür yeniden yapımların kültürel küreselleşme sürecini araştırırken taşıdığı değeri ve Hollywood filmleri ve bölümlerinin uyarlanmasında Türk yönetmenlerin yaklaşımını tartıştı. Özellikle bu filmlerin çoğu artık dijital olarak restore edilip İngilizce altyazılı hale getirilirken, dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler de gişe rekorları kıran yeniden yapımların en güzel örneklerini izleme şansı yakalayabilir.

Konuşma 4 Kasım 2020 Çarşamba günü saat 18:00'de Zoom aracılığıyla çevrim içi yapıldı. Etkinlik, Enstitünün sosyal medya hesapları @yeelondra'da canlı yayındaydı ve kaçıranlar için söyleşi Enstitü'nün YouTube kanalında izlenebilir.

Prof. Dr. Erdoğan ve Dr. Smith daha önce Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği bir programda 2019 Londra Türk Filmleri Haftası için bir araya gelmiş ve Ömer Lütfi Akad’ın restore edilen "Hudutların Kanunu" isimli filmini tartışmıştı.

 

Smith 2016da yayımlanan The Hollywood Meme: Transnational Adaptations in World Cinema” (Hollywood Mirası: Dünya Sinemasını Ulus Ötesi Uyarlamaları”, Transnational Film Remakes” (Filmlerin Ulus Ötesi Tekrar Yapımı) veMedia Across Borders" (Sınırlar Ötesinde Medya) isimli kitap koleksiyonlarını da kaleme almıştı.

 

Prof. Dr. Nezih Erdoğan’ın ise Yeşilçam sineması, sansür, Amerikan filmlerinin Türkiyede alımlanması, İstanbulda sinemanın ilk yılları ve seyir süreçleri hakkında yayınları bulunuyor.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Kültür Sanat Konuşmaları Serisi kapsamında King's College Üniversitesinde Kültür, Medya ve...

 

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesi’nin organize ettiği, Türkiye'nin geleneksel sanatlarının...

Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından 21 Nisan 2020 tarihinde çevirim içi olarak Kültür Sanat Konuşmaları Serisi...